Sportolás közben zavaró lehet a fogszabályzó?

2024. június 13.Blog 661 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalSportolás közben zavaró lehet a fogszabályzó?

Sportolás közben zavaró lehet a fogszabályzó?

Amikor kiderül, hogy fogszabályzóra van szükség, akkor bizony sok kérdés felmerül bennünk, és már előre félünk, hogy mennyire fogja ez az eszköz megváltoztatni az életünket. Gyakori kérdés, hogy mennyire lehet fogszabályzóval sportolni?

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek és fittek legyünk, arról mér nem is beszélve, hogy a testnevelés minden iskolás számára kötelező tantárgy, ráadásul heti öt alkalommal kötelező is. A fogszabályozás persze nemcsak a gyerekeket és kamaszokat érint, hanem a felnőtteket is, de a sport kérdése minden korosztály számára lényeges, írja a hazipatika.com. Szabad fogszabályzóval sportolni, testnevelés órára járni, vagy ezekről le kell mondanunk?

Bár valószínűleg nagyon sok kamasz örülne annak, ha fogszabályzó miatt legalább a rendszerese tesi órát megúszná, de a helyzet az, hogy a fogszabályzó alapvetően nem kizáró tényező, viszont vannak szabályok, melyeket mindenképp be kell tartani, ha sportolni szeretnénk. Persze különbség van a kivehető fogszabályzó, illetve a rögzített fogszabályzó használata között, ha sportolásról van szó.

Lássuk, hogy lehet sportolni fogszabályzóval.

Sport kivehető fogszabályzóval

Amennyiben kivehető fogszabályzónk van, akkor azt sportolás közben mindenképp célszerű kivenni, tehát nem azzal a szánkban sportolni. Nem is feltétlen kényelmes, ráadásul még balesetveszélyes is lehet. Mindegy, hogy milyen sportról van szó, a bármikor eleshetünk, sérülhetünk, ütközhetünk, vagy csak az intenzív mozgás közben kieshet a szánkból a fogszabályzó, ez pedig sérüléshez vezethet. Egyrészt sérülhet a fogszabályzó, amelyből aztán új kell, ami nem mindig olcsó mulatság, másrészt sérülhetünk mi is.

Mégis csak egy fém eszközről van szó, tehát, ha törik a drót, akkor az komoly sérüléseket okozhat a szánkban. Küzdősportok esetén kötelező kivenni, de bármilyen más testmozgás esetén is. Tegyük ilyenkor vissza a tartójába, és majd csak az edzést, tornaórát követően tegyük vissza. Ezzel megvédjük az eszközt, de saját magunkat is.

Rögzített fogszabályzó esetén mi a teendő, ha sportolni szeretnénk.

A sport fontos része az életünknek, és rögzített fogszabályzóval sem kell lemondanunk róla. Értelemszerűen ez nem vehető ki, mint kivehetős típus, tehát a fogszabályzóval a szánkban kell sportolnunk. Ettől sokan megijednek, és féltik a testi épségüket. A félelem persze nem alaptalan, különösen akkor nem, ha valamilyen küzdősportot űzünk, tehát várhatóan ütések és rúgások érhetik az arcot vagy a szájat.

Ez valóban veszélyes is, hiszen ilyenkor az ajak, és a lágy részek a fogszabályozóhoz préselődhetnek, de egy rossz ütés vagy rúgás miatt a fogszabályzó el is törhet.

Ennek elkerülése érdekében célszerű fogvédőd vásárolni, melyből ma már rengetegféle kapható, de akár egyedileg is készíttethető ilyen a fogorvosi rendelőbe. Érdemes erre rákérdezni, amikor készül a fogszabályzónk, és jelezni, hogy mit sportolunk rendszeresen. A szakember biztosan ellát minket jó tanácsokkal, de a fogvédő kiválasztásában is a segítségünkre lesz.

Bejegyzések

További bejegyzések

Amiért érdemes biztosítást kötni egy külföldi nyaralás előtt

2023. szeptember 19.|

Egy hosszabb nyaralás előtt rengeteg teendő áll előttünk, főleg akkor, ha külföldre megyünk. A szállás kiválasztása, és lefoglalása is időbe telik, és a bőröndök bepakolásánál is nagyon oda kell figyelnünk, hogy semmi fontos dolog ne

Előregyártott házak – tele a világ gyönyörű épületekkel

2023. június 18.|

Legyen akár kicsi, akár nagy, akár klasszikus, akár modern és minimalista, legyen akár városban, vagy egy kis tengerparti faluban – szerte a világban találunk igazán különleges előregyártott házakat. Rugalmas, kényelmes megoldást kínálnak ezek a házak,

Nyelvtanulás turistaként

2023. május 4.|

Sokan azért ódzkodnak a külföldi nyaralástól, mert nem ismernek idegen nyelveket és úgy érzik, hogy ez kényelmetlenségeket okozna egy idegen országban. Nyelvet tanulni soha nem késő, vallják a szakemberek. Egy új nyelv elsajátítása számos előnnyel