Medence építése házilag lépésről lépésre

2022. november 8.Blog 700 szó3,6 perc olvasási idő
FőoldalMedence építése házilag lépésről lépésre

Medence építése házilag lépésről lépésre

A medenceépítés több tényezőtől is függ. Figyelembe kell venni a földterület jellemzőit, ahol építeni szeretnénk. Valójában mindig a telek mérete határozza meg a medence négyzetméterben kifejezett felületét, bár természetesen ez a saját ízlésünktől és preferenciánktól is függ.

A következő szempont mindig a méret szokott lenni, bár azt érdemes észben tartanunk, hogy a mélység nagy mértékben befolyásolja a végső költségvetést. Nézzük, hogy mire van szükségünk a tökéletes medence felépítéséhez, tudtuk meg a hmag.hu portáltól.

Építési engedély és földmunkák

Először is építési engedélyre van szüksége a helyi városházától, bár ez nem mindenhol szükséges, úgyhogy jobb, ha még az elején utánajárunk.

Ezután ki kell választani a tökéletes helyet, mivel nem mindegy, hogy az udvar melyik részére kerül. Ne felejtsük el figyelembe venni, hogy a nap mennyire éri – vagy nem éri -, hogy mennyire közel van a kerítéshez, esetleg a fákhoz. Minél több a növényzet, annál nagyobb az esély arra, hogy többször kell majd takarítanunk is.

Amennyiben sikerült kiválasztanunk az ideális helyet, jöhet az ásás. Hogyan kell kinéznie a gödörnek? Legalább 1,5 méter mélynek kell lennie, bár ez attól is függ, hogy milyen medencét szeretnénk. Egyesek az úszásra vágynak, mások azonban csak egy olyan helyet akarnak felépíteni a kertben, ahol össze lehet jönni a haverokkal és a családdal. Ettől függetlenül a gödör elkészítése után létre kell hozni a leendő medence tényleges szerkezetét. A szerkezet létrehozásához vashuzalokat kell használni, majd elkészíteni magát a betonalapot, amelyet a vashuzalok fognak alátámasztani.

Milyen anyagot válasszunk?

Ez a pont általában a pénzről szól, mivel sokan megpróbálnak az anyagárral spórolni a költségeken.

Acél. Ez a megoldás nagyon gazdaságos, és készen is kapható, így könnyen összeszerelhető. Ne feledjük azonban, hogy sok munkát igényel az egyes oldalakon hátramaradó rések lefedése. De ha a medence nem lesz túl nagy, ez az alternatíva tökéletes.

Poliészter. Ez az anyag, akárcsak az acél, szintén nagyon gazdaságos. A medence alakja azonban egy darabból épül, így a szállítási költség némileg magas lesz, és a medence is egy adott méretű lehet, nem változtathatunk rajta.

Beton. Ez az anyag a legellenállóbb és a leggyakoribb, de a beépítésével járó munka miatt lényegesen drágább is. Sokan egyedül állnak neki a betonmedence kiépítésének, de ha nincs gyakorlatunk ezen a téren, akkor érdemes szakemberhez fordulnunk.

Ha már eldöntöttük, hogy milyen anyagból építjük meg a medencét, akkor ki kell választanunk a burkolatot. Napjainkban a medencék felső burkolatához különböző anyagok állnak a rendelkezésünkre, ami lehet PVC, csempe, rozsdamentes acélt vagy akár fa is.

A gépészeti munkák

Ne felejtsük el, hogy a vízvezeték-szerelési költségeket, valamint a vízkezelő rendszer telepítését is be kell számítani a költségvetésbe. Ezenkívül szükség lesz egy elektromos panelre is az egész tisztítási folyamat és a világítás működtetéséhez. Végül számolni kell a későbbi fenntartási költségekkel is.

Bejegyzések

Nyelvtanulás turistaként

Sokan azért ódzkodnak a külföldi nyaralástól, mert nem ismernek idegen nyelveket és úgy érzik, hogy

További bejegyzések

Az internet szerepe a turizmusban

2023. május 1.|

A turisztikai ipar dinamikus fejlődésében igen nagy szerepe van az internetnek. Azok az idők már elmúltak, amikor a nyaralás megtervezéséhez egy utazási irodát kellett felkeresni és az utazási programunk megtervezésekor szóbeli ajánlásokra kellett hagyatkozni.

A legjobb wellness szolgáltatásokat kínáló helyek Magyarországon

2023. február 21.|

Egy wellness hotel számos lehetőséget kínál a pihenésre, feltöltődésre és se szeri, se száma azoknak a szállodáknak, melyek ilyen szolgáltatásokat kínálnak. Ma már szinte alig találunk olyan szállodát, ahol ne lenne medence, jakuzzi vagy szauna,