Liszteske elleni védekezés házilag

2022. november 8.Blog 675 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalLiszteske elleni védekezés házilag

Liszteske elleni védekezés házilag

A liszteskék kitartó, pusztító kártevők, amelyek számos növénytípusban okoznak kárt, a paradicsomtól és az édesburgonyától kezdve a rózsán át a szobanövényekig. A liszteskék a levéltetvek és a lisztbogarak közeli rokonai, a nevüket az őket borító fehér, viaszos porról kapták.

Ez a kártevő gyorsan szaporodik, különösen meleg időben, és rendkívül nehéz megfékezni, ha a populáció egyszer már megtelepedett. Meleg körülmények között, akár beltéren, akár kültéren egész évben szaporodnak, és mind a kifejlett fehérlegyek, mind az éretlen nimfák kárt okoznak a növényekben.

Így vesszük észre a liszteskék jelenlétét

A kifejlett egyedek sárgásfehérek, ék alakú testük és fehér szárnyaik vannak. Általában 0,25 cm hosszúak és kis fehér legyekre hasonlítanak. A szárnytalan nimfák színe a fajtól függően az áttetsző sárgásfehértől a feketéig terjed.

Ha egyszer megjelennek, akkor hamar észrevesszük őket. A liszteskék nagy számban gyűlnek össze a levelek alján és károsítják a növényeket azáltal, hogy kiszívják a növényből a létfontosságú nedvet. A levéltetvekhez hasonlóan ragacsos, édes anyagot, úgynevezett mézharmatot választanak ki, amely gyakran vonzza a bosszantó hangyákat, és fekete színű penésszé alakul. A fertőzött levelek sárgává vagy ezüstössé válnak, kiszáradnak vagy lehullanak a növényről. A zöldségek és gyümölcsök eldeformálódnak vagy nem fejlődnek megfelelően. Az erősen fertőzött növények végül elpusztulnak.

Így védekezhetünk ellenük

A hatékony védekezés a lehető legkorábban, a kártevő első jeleinek megjelenésekor kezdődik. Ha a múltban már volt problémánk velük, akkor soha ne várjunk. Alkalmazzunk megelőző és proaktív kezeléseket, mielőtt a kártevők újra megjelennének. Több márka is létezik, amik számos hatékony lehetőséget kínálnak a liszteske elleni védekezésre, valamint több hónapos védelmet biztosítanak. Ezek a termékek se a dísznövényeket, se az ehető növényeket nem támadják meg, így többször alkalmazhatjuk.

Ha a fertőzés a szobanövényeket támadja meg, akkor gyorsan el szokott terjedni. Ebben az esetben távolítsuk el és semmisítsük meg az erősen fertőzött leveleket. A szobanövények kezeléséhez vigyük ki őket a szabadba, és alaposan permetezzük be a növény minden részét, különösen az alsó levélfelületeket. Várjuk meg, amíg a permet teljesen megszárad, mielőtt visszavinnénk a lakásba.

Egyéb házi tippek

Ha arra gyanakszunk, hogy a növényeken liszteske-fertőzés van, nézzük meg a levelek alsó oldalát. Ha enyhén megrázzuk a növényt, a röpképes liszteskék azonnal elrepülnek.

Az kisoki.hu szerint kálium-szappan szintén nagyszerű eszköz a kártevők elleni küzdelemben. Hígítsuk fel a szappant vízben, és permetezzük a keveréket az érintett növényekre, ügyelve arra, hogy minden zugot elérjünk, különösen a levelek alját. A kifejlett példányok közül sokan elrepülnek, a szappan pedig elpusztítja a megmaradt rovarokat, beleértve a lárvákat is, így a probléma megszűnhet. Mivel egy természetes módszerről van szó, többször is megismételhetjük a folyamatot.

Bejegyzések

Boszorkányos kísértés

Csontvázak, boszorkányok, vámpírok és édesség? A Halloweenről már itthon is hallott mindenki, még az is

Emberi enigma: Satoshi Nakamoto

Digitális Anonymus. Bár rendkívül híres, sokan vannak köztünk, akik még életükben nem hallották Satoshi Nakamoto

További bejegyzések

A kutyák számára is hasznos az úszástudás

2023. február 6.|

A kutyák ösztönszerűen tudnak úszni – gondolhatnánk és biztos minden családban van egy-egy anekdota arról, hogy egy kutyát elég csak a mély vízbe dobni, és máris megtanult úszni. Nos, ez korántsem fedi a valóságot, bár

A zenehallgatás, mint relaxációs tevékenység

2023. január 26.|

Mindenkinek szüksége van olykor a feltöltődésre és ebben igen nagy segítségünkre lehet a zenehallgatás. A netes rádiók világában ma már könnyen megtalálhatjuk az ízlésünknek megfelelő zenei csatornát, nincsenek földrajzi korlátok, sőt, a világ más tájaira