Hazai turizmus, avagy a kultúra lehetősége

2022. szeptember 20.Utazás, szállás, turizmus 655 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalHazai turizmus, avagy a kultúra lehetősége

Hazai turizmus, avagy a kultúra lehetősége

Ha van valami, ami egy országot meghatároz és egyedivé tesz, akkor az a kultúrája. Művészetének megtekintése, hagyományainak megélése, gasztronómiájának megkóstolása és történelmének bebarangolása kétségtelenül a legjobb módja a felfedezésnek, és pontosan ez az, amiről a kulturális turizmus szól.

Sokan azonban nem szoktak eljutni a külföldi helyszínekre, és be kell érniük a hazai látnivalókkal. De hogy lehetünk itthon turisták?

Az egyik remek lehetőség a szabadtéri színházakban rejlik. Ez egy kicsit olyan, mint amikor a görögök kiültek a térre egy jó kis komédiára vagy éppen tragédiára. Ilyenkor a tömeg egy varázslatos világ részévé válik, amiben csodák, nevetés és sírás található. A szentmargitbányai kőfejtő hasonlókat mondhat el magáról, ugyanis ez egy szabadtéri előadásnak otthont adó helyszín, ahol több ezer ember izgulhat végig egy előadást. Ha pedig mindez szakadó esőben történik, akkor az opera valami egészen új szintre emeli az életünket és a gondolkodásunkat.

Miért felkapottak a szabadtéri előadások?

Ha feltesszük ezt a kérdést az ismerőseinknek, akkor különböző válaszokat fognak mondani. Egy zárt térben megtartott előadásnál sokan feszengve érzik magukat, és csak a biztosan sikeres előadásokra mernek elmenni. A szabadban azonban nyitottságot találunk, így hamarabb ki merünk lépni a komfortzónánkból is. Az sem elhanyagolandó, hogy ez sokkal romantikusabb, főleg, ha a kedvesünkkel nézünk meg egy romantikus előadást. A szabadtér egyenlő a jó idővel és a friss levegővel, csak az időjárást kell előre megtudakolni, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy eső sem tudja elvenni a rajongók kedvét.

A következő előny, hogy kedvünkre falatozhatunk, borozhatunk, piknikezhetünk, nem vagyunk hozzákötve a székhez, tehát lényegesen nagyobb a szabadságunk. Végül pedig maga a produkció is nagyobb volumenű szokott lenni, lehet, hogy egy kis tüzet és vagány látványtechnikai megoldásokat is kapunk. Nem véletlen, hogy sokan a hazai turistaság mellett döntenek, és éppen ilyen előadásokat látogatnak meg.

Milyen színház készül egy kőfejtőben?

A szokásos pár méter szer pár méteres színpad helyett itt nem kevesebb, mint 7000 négyzetméter áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy a szólisták beépített adóvevővel lépnek fel, mivel el is tévedhetnek. A színpadhoz és a díszletekhez 44 tonna fát használtak fel, amit minden évben újra hasznosítanak. A nyári programhoz pedig már húsvétkor megkezdődnek a munkák. A legjobb pedig, hogy itt nemcsak 50 vagy 100 táncos fér el, hanem kétszer annyi!

Ha azonban teljes képet akarunk kapni, akkor meg kell ismernünk a hátrányokat is. A nyílt térben muszáj hangosítást használni, ami elég drága szokott lenni, így nem mindenhol garantált a tökéletes hangzás. Ha valaki értő szemmel és füllel ül be egy ilyen előadásra, akkor fel kell készülnie a furcsa hangzásra. Egy beltéri színházban ez sokkal egyszerűbben megvalósítható. Ráadásul kültéren az eső mellett a szél is befolyásolhatja az élményt, tehát ennek a tudatában érdemes előadást választani.

Bejegyzések

Nyelvtanulás turistaként

Sokan azért ódzkodnak a külföldi nyaralástól, mert nem ismernek idegen nyelveket és úgy érzik, hogy

További bejegyzések

A legjobb wellness szolgáltatásokat kínáló helyek Magyarországon

2023. február 21.|

Egy wellness hotel számos lehetőséget kínál a pihenésre, feltöltődésre és se szeri, se száma azoknak a szállodáknak, melyek ilyen szolgáltatásokat kínálnak. Ma már szinte alig találunk olyan szállodát, ahol ne lenne medence, jakuzzi vagy szauna,

Boszorkányos kísértés

2023. február 12.|

Csontvázak, boszorkányok, vámpírok és édesség? A Halloweenről már itthon is hallott mindenki, még az is rendelkezik némi fogalommal róla, aki soha nem vett részt ilyen tematikájú partin. Hagyományosan Amerikához társítjuk, de mostanra szinte az egész