Hazai turizmus, avagy a kultúra lehetősége

2022. szeptember 20.Utazás, szállás, turizmus 655 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalHazai turizmus, avagy a kultúra lehetősége

Hazai turizmus, avagy a kultúra lehetősége

Ha van valami, ami egy országot meghatároz és egyedivé tesz, akkor az a kultúrája. Művészetének megtekintése, hagyományainak megélése, gasztronómiájának megkóstolása és történelmének bebarangolása kétségtelenül a legjobb módja a felfedezésnek, és pontosan ez az, amiről a kulturális turizmus szól.

Sokan azonban nem szoktak eljutni a külföldi helyszínekre, és be kell érniük a hazai látnivalókkal. De hogy lehetünk itthon turisták?

Az egyik remek lehetőség a szabadtéri színházakban rejlik. Ez egy kicsit olyan, mint amikor a görögök kiültek a térre egy jó kis komédiára vagy éppen tragédiára. Ilyenkor a tömeg egy varázslatos világ részévé válik, amiben csodák, nevetés és sírás található. A szentmargitbányai kőfejtő hasonlókat mondhat el magáról, ugyanis ez egy szabadtéri előadásnak otthont adó helyszín, ahol több ezer ember izgulhat végig egy előadást. Ha pedig mindez szakadó esőben történik, akkor az opera valami egészen új szintre emeli az életünket és a gondolkodásunkat.

Miért felkapottak a szabadtéri előadások?

Ha feltesszük ezt a kérdést az ismerőseinknek, akkor különböző válaszokat fognak mondani. Egy zárt térben megtartott előadásnál sokan feszengve érzik magukat, és csak a biztosan sikeres előadásokra mernek elmenni. A szabadban azonban nyitottságot találunk, így hamarabb ki merünk lépni a komfortzónánkból is. Az sem elhanyagolandó, hogy ez sokkal romantikusabb, főleg, ha a kedvesünkkel nézünk meg egy romantikus előadást. A szabadtér egyenlő a jó idővel és a friss levegővel, csak az időjárást kell előre megtudakolni, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy eső sem tudja elvenni a rajongók kedvét.

A következő előny, hogy kedvünkre falatozhatunk, borozhatunk, piknikezhetünk, nem vagyunk hozzákötve a székhez, tehát lényegesen nagyobb a szabadságunk. Végül pedig maga a produkció is nagyobb volumenű szokott lenni, lehet, hogy egy kis tüzet és vagány látványtechnikai megoldásokat is kapunk. Nem véletlen, hogy sokan a hazai turistaság mellett döntenek, és éppen ilyen előadásokat látogatnak meg.

Milyen színház készül egy kőfejtőben?

A szokásos pár méter szer pár méteres színpad helyett itt nem kevesebb, mint 7000 négyzetméter áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy a szólisták beépített adóvevővel lépnek fel, mivel el is tévedhetnek. A színpadhoz és a díszletekhez 44 tonna fát használtak fel, amit minden évben újra hasznosítanak. A nyári programhoz pedig már húsvétkor megkezdődnek a munkák. A legjobb pedig, hogy itt nemcsak 50 vagy 100 táncos fér el, hanem kétszer annyi!

Ha azonban teljes képet akarunk kapni, akkor meg kell ismernünk a hátrányokat is. A nyílt térben muszáj hangosítást használni, ami elég drága szokott lenni, így nem mindenhol garantált a tökéletes hangzás. Ha valaki értő szemmel és füllel ül be egy ilyen előadásra, akkor fel kell készülnie a furcsa hangzásra. Egy beltéri színházban ez sokkal egyszerűbben megvalósítható. Ráadásul kültéren az eső mellett a szél is befolyásolhatja az élményt, tehát ennek a tudatában érdemes előadást választani.

Bejegyzések

Turizmus Magyarországon

Sajnos az elmúlt idők szigorításait a legjobban a turisztikai üzletág érezte meg. Szerencsére lazítottak a

További bejegyzések

Medence építése házilag lépésről lépésre

2022. november 8.|

A medenceépítés több tényezőtől is függ. Figyelembe kell venni a földterület jellemzőit, ahol építeni szeretnénk. Valójában mindig a telek mérete határozza meg a medence négyzetméterben kifejezett felületét, bár természetesen ez a saját ízlésünktől és preferenciánktól

Liszteske elleni védekezés házilag

2022. november 8.|

A liszteskék kitartó, pusztító kártevők, amelyek számos növénytípusban okoznak kárt, a paradicsomtól és az édesburgonyától kezdve a rózsán át a szobanövényekig. A liszteskék a levéltetvek és a lisztbogarak közeli rokonai, a nevüket az őket borító

Traktorral is lehet utazni

2022. október 30.|

Ma többféle módon játhatjuk körbe a bolygót. A legnagyobb kalandvágyók autót bérelnek, aki pedig biztosra akar menni, az lakókocsival utazik, ami elég nagy előnyt szokott jelenti, már ha alvásról van szó.