Emberi enigma: Satoshi Nakamoto

2023. február 12.Blog 700 szó3,6 perc olvasási idő
FőoldalEmberi enigma: Satoshi Nakamoto

Emberi enigma: Satoshi Nakamoto

Digitális Anonymus. Bár rendkívül híres, sokan vannak köztünk, akik még életükben nem hallották Satoshi Nakamoto nevét. Pedig a világhírű személynek még Budapesten is van szobra, igaz, az alkotás nem engedi látni a híresség arcát.

Ennek oka rendkívül egyszerű: senki fogalmi sincsen róla, pontosan hogyan néz ki a férfi – már ha tényleg férfi az illető, mert ezt sem tudhatjuk biztosan. Satoshi Nakamotot rejtély övezi, csupán egy biztos információval rendelkezünk róla: 2008-ban megváltoztatta a világ azzal, hogy feltalálta az első igazán sikeres digitális valutát, a Bitcoint.

Ahogy a fizetőeszköz egyre stabilabb lábakon állt, a projekt mögött álló elsőszámú ember mind ritkábban jelentkezett – persze a kezdetektől fogva ügyelt rá, hogy semmiféle személyes információ ne derüljön ki róla. Utoljára 2011-ben jelentkezett, amikor is azt írta, „más dolgok foglalkoztatják”.

Rengeteg vad elmélet és legenda kering a Bitcoin megalkotójáról, sokan próbálták megoldani a rejtélyt, de mivel semmiféle egzakt információval nem rendelkezünk a férfi/nő kilétét illetően, a találgatásban a fantázia legalább akkora szerepet kap, mint a tények. Vannak, akik úgy gondolják, nem is egy személyről van szó, hanem egy csapatról – bár ezt némiképp cáfolja, hogy nem egyedül dolgozott a projekten.

Vannak, akik szerint az álnév rejti a megfejtést. A „satoshi” tisztán gondolkodót, illetve bölcset jelent. A „naka” kifejezés jelenthet közvetítőt, valaminek a belsejét, vagy kapcsolatot. A „moto” szó leginkább eredetként, vagy alapzatként fordítható le. Persze, ha elfogadjuk, hogy a névválasztás szimbolikus, akkor nem feltétlenül kell japánban keresnünk a Bitcoin atyját (vagy épp anyját).

A személyazonosságán és a tartózkodási helyén kívül az is foglalkoztatja az embereket, hogy vajon mennyi pénzzel rendelkezhet a Bitcoin feltalálója. Egy Bitcoin-szakértő, Sergio Lerner véleménye szerint a kezdeti állapotban Satoshi Nakamoto nagyjából egymillió digitális érmét „bányászott ki”. Ha a 2020 októberi árfolyamot vesszük alapnak, ez az összeg nagyjából 13 milliárd dollárt ér, ez már önmagában ok a titkolózásra.

Hagyaték

A Bitcoin váratlan sikere óriási hatást gyakorolt a gazdaságra és a világhálóra globális szinten. Mivel sokakat inspirált, többezer digitális valuta megszületését tette lehetővé, munkahelyeket sokaságát teremtve meg. A digitális valutákhoz rengeteg sikertörténet köthető, mely ezreket inspirált arra, hogy kipróbálják magukat ezen a területen.

A legtöbb ember nem főállást lát benne, hanem érdekes hobbiként tekint a kripto piacra, ahol a befektetett összeg forgópénzként funkcionál. Persze számos weblap és youtube csatorna indult azok számára, akik komolyabban szeretnének belefolyni a digitális tőzsdén zajló folyamatokba. A kripto valuták egyik legnagyobb előnye azonban, hogy nem kell feltétlenül nagy összeggel belekezdeni: akár ezer forinttal is indíthatjuk kalandjainkat a virtuális térben, a hagyományos tőzsdével ellentétben, ami hagyományosan cégóriásokra van szabva.

Bár nem tudjuk, hogy pontosan ki Satoshi Nakamoto, abban biztosak lehetünk, hogy a XXI. század egyik legváratlanabb gazdasági és virtuális fordulatát köszönhetjük neki. A papírpénz mindenhol egyre inkább visszaszorulóban van, a digitalizáció pedig folyamatosan fejlődik újabb és újabb területeket hódítva meg. Bár a Bitcoin és társai árfolyama – mint minden valutáé – ingadozik, valószínűnek tűnik, hogy a folyamatos digitális fejlődés a kripto valutáknak fognak kedvezni.

Bejegyzések

Nyelvtanulás turistaként

Sokan azért ódzkodnak a külföldi nyaralástól, mert nem ismernek idegen nyelveket és úgy érzik, hogy

További bejegyzések

Az internet szerepe a turizmusban

2023. május 1.|

A turisztikai ipar dinamikus fejlődésében igen nagy szerepe van az internetnek. Azok az idők már elmúltak, amikor a nyaralás megtervezéséhez egy utazási irodát kellett felkeresni és az utazási programunk megtervezésekor szóbeli ajánlásokra kellett hagyatkozni.

A legjobb wellness szolgáltatásokat kínáló helyek Magyarországon

2023. február 21.|

Egy wellness hotel számos lehetőséget kínál a pihenésre, feltöltődésre és se szeri, se száma azoknak a szállodáknak, melyek ilyen szolgáltatásokat kínálnak. Ma már szinte alig találunk olyan szállodát, ahol ne lenne medence, jakuzzi vagy szauna,