Egyre gyakoribb a rossz turista

2022. szeptember 19.Utazás, szállás, turizmus 627 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalEgyre gyakoribb a rossz turista

Egyre gyakoribb a rossz turista

A turizmusról általában két különböző dolog jut az eszünkbe. Az egyik a hátizsákkal közlekedő, fényképeket készítő ember, a másik pedig az, aki eldobálja a szemetet, kiszedi a kagylókat a tengerből, megpróbál homokot csempészni a reptéren, és nem igazán foglalkozik a helyiek életével.

Utóbbi nem szokott mélyebbre ásni egy adott ország kultúrájában, és sokan ferde szemmel tekintenek rá. De hogyan lehet valaki rossz turista? Minek van turizmus, ha ellenezzük?

Először is azt kell tisztázni, hogy ha valaki utazásra adja a fejét, akkor szembe kell néznie a kulturális különbségekkel. A helyi szokások néha városonként is eltérőek, és akkor még nem mentünk másik országba. Nem véletlen, hogy egyre több vlog készül, amik bemutatják a felkapott országokat, és általában néhány jó tanáccsal látnak el azzal kapcsolatban, hogy mit illik, és mit nem illik csinálni. Néha egészen apró dolgokról van szó, de pont ezek tesznek minket körültekintővé.

A tipikus turista esete

A magyar turistákról még pár évvel ezelőtt készítettek egy felmérést, amiben arról vallottak, hogy első ránézésre fel szokták ismerni a honfitársaikat. Szerintük a magyarok általában rossz nyelvtudással indulnak neki a nagyvilágnak, imádják a hűtőtáskát, mivel az sokkal olcsóbb, mint étterembe járni, és a nejlon szatyorban cipelt szendvics sem maradhat el. Ha pedig szálloda, akkor muszáj hazahozni a piperecikkeket is, hiszen az ingyen van, de minket illet meg.

Ugyanez igaz a többi országra is. Képzeljük el, hogy egy nagyobb csapat fiatalt látunk, akik szelfibottal a kezükben kalimpálnak. Minden bizonnyal azonnal egy ázsiai társaság jut az eszünkbe. Esetleg egy másik példa lehet a szandál-zokni kombó, amit főleg a német kirándulók viselnek. Ha pedig a hetedik kerületben járunk, akkor biztosan találkozni fogunk egy brit legénybúcsúval. Minden bizonnyal itt sem kell különösképpen magyarázkodni, azonnal tudni fogjuk, hogy kikről van szó.

A szokások és a nézeteltérések

Sajnos a turista szó egyre inkább negatív tartalommal bír, amit az emberek ki szoktak érdemelni. Valójában nincs azzal semmi gond, ha valaki szelfibottal közlekedik, ahogy azzal sincs, ha nejlon zacskóba szállítjuk az ételt. A baj akkor kezdődik, amikor rossz helyen vagy rossz időben jelenünk meg. Ha például a csapat éppen egy háború áldozatainak emléket állító szobornál vagy hasonló témájú múzeumban verekszik a legjobb képért, akkor illetlenné válik.

Emellett ott vannak azok az emberek, akik valami ostobaságot tesznek, mert az annyira jól néz ki. Ilyen lehet, amikor egy monumentum falába valaki bevési a monogramját, vagy amikor egy kép erejéért megrongálnak valamit, esetleg az a híres eset, amikor kivettek egy delfinbébit a vízből (csupán pár képért), mire az állat elpusztult.

Innentől kezdve mindenki el tudja dönteni, hogy melyik csoporthoz akar tartozni. Ha figyelünk arra, hogy még utazás előtt megismerjük a helyiek szokásait, akkor nem fogunk ilyen kellemetlenségekbe keveredni, és talán nem sértünk meg senkit a viselkedésünkkel.

Bejegyzések

Turistáskodás Budapesten

Sokan féltékenyen néznek a turistákra, akik a nyári és kora őszi időszakban letámadják Budapestet. Érdekes,

További bejegyzések

A legfurcsább szállások a nagyvilágból

2022. szeptember 20.|

A nyaralások és a kirándulások legfontosabb része a szállás szokott lenni, amit egyesek az ár alapján, mások pedig a kinézet alapján választanak meg. Ha azonban egy kicsivel több időt szánunk a kutatásra, akkor elég érdekes

Ezért jár stresszel a legtöbb utazás

2022. szeptember 19.|

Amikor elérkezik a várva várt utazás pillanata, akkor megpróbáljuk a lehető legjobbat megmutatni a nagyvilágnak. Ilyenkor előkerülnek a gyönyörű vízpartos képek, a naplementék, a homokba írt nevek, na meg a finom ételek. A valóság azonban

Ezek voltak a legnépszerűbb nyaralóhelyek 2022-ben

2022. szeptember 19.|

A magyar utazási szokások nem sokat változnak az évek alatt, úgy tűnik, hogy mindig lesz pár kedvenc helyünk, és inkább csak a sorrendet cserélgetjük. A lista élén Horvátország áll, ami teljesen érthető, hiszen a szomszédban