Ebben tér el egymástól egy szakács, illetve egy falusi vendéglátó munkája

2023. december 16.Blog 672 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalEbben tér el egymástól egy szakács, illetve egy falusi vendéglátó munkája

Ebben tér el egymástól egy szakács, illetve egy falusi vendéglátó munkája

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a falusi vendéglátó egyenlő a szakáccsal, csak ez a fogalom régiesen van kifejezve. Természetesen ez egy tévhit, a két szakirány ugyanis nem egyezik.

Igen sokoldalúnak mondhatjuk a falusi vendéglátók feladatait, hiszen az ő dolga biztosítani az adott vendéglátóegység operatív működését, a megfelelő tudással rendelkező szakember pedig minden esetben alaposan megtervezi a főbb feladatait, majd elvégzi a készletgazdálkodást, illetve meghozza a fontos üzleti döntéseket is. Együtt működik a partnerekkel, a vendégekkel, illetve a munkatársakkal is.

A vendégek számára a falusi vendéglátó különféle szabadidős programokat ajánl, ismerteti velük a környék turisztikai látványosságait, illetve szükség esetén akár még a marketingtevékenységeket is elvégezheti.

Milyen feladatokat lát el munkája során egy falusi vendéglátó? 

A falusi vendéglátó kézben tartja a vendéglátóhellyel kapcsolatos gazdasági és pénzügyi teendőket, és a vendéglátó egység karbantartási feladatait is általában ő látja el.

Munkája során figyel a környezetére, megoldja a különböző logisztikai feladatokat, és ő biztosítja a takarítási folyamatokat is. Precízen és pontosan végzi el a vendéglátóhellyel kapcsolatos adminisztrációs tevékenységeket, megtervezi majd leszervezi a munkatársak beosztását, értékeli, és motiválja a dolgozókat.

Egy falusi vendéglátó a saját gazdaságában végezheti el az élelmiszer előállító kistermelői tevékenységeket, saját, illetve a helyi termelők termékeit felhasználva folytatja a vendéglátói munkáját. Az ő feladata többek között az is, hogy szakszerűen üzemeltesse a munkaeszközöket, a berendezéseket, és a gépeket, munkája során pedig természetesen végig betartja a szigorú munka, és balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat.

Milyen módon lehetünk mi is falusi vendéglátók? 

A falusi vendéglátó képzéshez szükségünk lesz egy alapfokú iskolai végzettségre, illetve az egészségügyi alkalmasságra, de szakmai előképzettségre, illetve szakmai gyakorlatra nincs szükség.

A tanfolyam 800 elméleti, online órából áll, a képzés végén a résztvevők kapni fognak egy államilag elismert tanúsítványt, melynek bírtokában a tanulók egyénileg tudnak jelentkezni a falusi vendéglátó vizsgára a meghatározott vizsgahelyeken.

A képzés során a résztvevők megszerzik a vizsga elvégzéséhez szükséges szakmai tudást, ezáltal el fogják tudni végezni az alapvető pénzügyi, számviteli műveleteket, tudni fognak árajánlatokat kérni, és árut rendelni, illetve a beszállítókkal szóban és írásban is szerződést kötni.

A tanfolyam során ezek mellett megszerezhetjük a kellő tudást a számítógépes nyilvántartások vezetéséhez, illetve az egyéb szakmai feladatok elvégzéséhez is. Megtudhatunk mindent a speciális igényű vendégek fogadásának feltételeiről, illetve többek között a recepciós teendőket is el fogjuk tudni látni.

Falusi vendéglátóként a mi feladatunk lesz fogadni és elhelyezni az érkező vendégeket, illetve tájékoztatnunk kell őket a szolgáltatásokról, és a programlehetőségekről is. Biztosítanunk kell a reggelit, illetve igény esetén a vacsorát is, és munkánk során folyamatosan oda kell figyelnünk a vendégeink elégedettségére.

Bejegyzések

Nyelvtanulás turistaként

Sokan azért ódzkodnak a külföldi nyaralástól, mert nem ismernek idegen nyelveket és úgy érzik, hogy

További bejegyzések

Az internet szerepe a turizmusban

2023. május 1.|

A turisztikai ipar dinamikus fejlődésében igen nagy szerepe van az internetnek. Azok az idők már elmúltak, amikor a nyaralás megtervezéséhez egy utazási irodát kellett felkeresni és az utazási programunk megtervezésekor szóbeli ajánlásokra kellett hagyatkozni.

A legjobb wellness szolgáltatásokat kínáló helyek Magyarországon

2023. február 21.|

Egy wellness hotel számos lehetőséget kínál a pihenésre, feltöltődésre és se szeri, se száma azoknak a szállodáknak, melyek ilyen szolgáltatásokat kínálnak. Ma már szinte alig találunk olyan szállodát, ahol ne lenne medence, jakuzzi vagy szauna,