A zenehallgatás, mint relaxációs tevékenység

2023. január 26.Blog 653 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalA zenehallgatás, mint relaxációs tevékenység

A zenehallgatás, mint relaxációs tevékenység

Mindenkinek szüksége van olykor a feltöltődésre és ebben igen nagy segítségünkre lehet a zenehallgatás. A netes rádiók világában ma már könnyen megtalálhatjuk az ízlésünknek megfelelő zenei csatornát, nincsenek földrajzi korlátok, sőt, a világ más tájaira is elutazhatunk a zene segítségével, ha csak képzeletben is.

A netes rádiók pedig még a nyelvtanulásban is segítenek, de abban is, hogy új kultúrákat ismerjünk meg, hogy új élményekkel gazdagodjunk a zene által. Ha nyaralást tervezünk, érdemes akár egy online rádiócsatorna segítségével megismerni az adott régiót. Így megtudhatjuk, hogy mi foglalkoztatja az ott élő embereket, milyen zenét hallgatnak és felfedezhetjük a különbségeket, de akár a hasonlóságokat is. A zene tehát sok mindenre jó. Például arra is, hogy segítsen a relaxálásban, pihenésben – hangsúlyozza az Exploring your mind.

A zene hatással van az agyunkra és a relaxáló zenétől valóban jobban érezzük magunkat. Egy elmélet szerint az 528 Hz-es frekvencia, amit eredetileg a gregorián énekekben használnak, nagyon jót tesz a szervezetünkkel. A zene képes változásokat előidézni a testünkben és a lelkünkben egyaránt, különösen a relaxáló zene van nagy hatással a szervezetre.

Egyrészt csökkenti a stresszt. A Mindlab idegtudományi kísérletekre szakosodott tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a brit Marconi Union együttes Weightless című dala igazán hatékony a szívritmus szabályozásában, a légzés és az agyi aktivitás megnyugtatásában.

A természet hangjai is igen nagy hatással vannak a szervezetünkre, javítják a koncentrációt, egyszerre összpontosít és fel is szabadít. Ezzel kapcsolatban is végeztek kísérleteket és a BirdLife Focus Natura projekt során arra az eredményre jutottak, hogy a természet és az állatok hangjait tartalmazó relaxációs zene javítja a koncentrációt és a teljesítményt az ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) gyerekeknél.

A relaxációs zene hallgatása ezen felül csökkenti a fájdalomérzetet, műtétek után könnyebbé teszi a felépülést, kellemesebbé és kevésbé stresszessé téve a kritikus időszakot. A relaxáló zene csökkenti az ember fájdalomérzetét, endorfint termel és az immunrendszerünket is erősíti. Az éjszakai alvásban is segít, ha fejhallgatón keresztül zenét hallgatunk, jobban alszunk, a zene ugyanis segít elengedni az aggodalmat és azokat a kimerítő gondolatokat, melyek igen gyakran a szorongást táplálják.

A zene az agyműködést is javítja, a korán elkezdett hangszeres játék segít az agy fejlődésében és a matematikai teljesítményt is javítja, segíti a mentális állapot javítását, javítja a kapcsolatot a két agyfélteke között, ami elősegíti a gyorsabb kommunikációt a neuronok között. A relaxáló zene ezen kívül csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot is, a szívverés szabályosabbá és ritmusosabbá válik, és ezáltal is nyugodtabbak leszünk.

Végül egy meglepő tény: ha evés közben relaxáló zenét hallgatunk, az segíthet abban, hogy tudatosabban, kiegyensúlyozottabban és egészségesebben étkezzünk. Segít, hogy lassabban együnk, így hamarabb felismerjük, hogy mikor vagyunk jóllakva.

Bejegyzések

Boszorkányos kísértés

Csontvázak, boszorkányok, vámpírok és édesség? A Halloweenről már itthon is hallott mindenki, még az is

Emberi enigma: Satoshi Nakamoto

Digitális Anonymus. Bár rendkívül híres, sokan vannak köztünk, akik még életükben nem hallották Satoshi Nakamoto

További bejegyzések

A kutyák számára is hasznos az úszástudás

2023. február 6.|

A kutyák ösztönszerűen tudnak úszni – gondolhatnánk és biztos minden családban van egy-egy anekdota arról, hogy egy kutyát elég csak a mély vízbe dobni, és máris megtanult úszni. Nos, ez korántsem fedi a valóságot, bár

A zenehallgatás, mint relaxációs tevékenység

2023. január 26.|

Mindenkinek szüksége van olykor a feltöltődésre és ebben igen nagy segítségünkre lehet a zenehallgatás. A netes rádiók világában ma már könnyen megtalálhatjuk az ízlésünknek megfelelő zenei csatornát, nincsenek földrajzi korlátok, sőt, a világ más tájaira