A kutyák számára is hasznos az úszástudás

2023. február 6.Blog 704 szó3,6 perc olvasási idő
FőoldalA kutyák számára is hasznos az úszástudás

A kutyák számára is hasznos az úszástudás

A kutyák ösztönszerűen tudnak úszni – gondolhatnánk és biztos minden családban van egy-egy anekdota arról, hogy egy kutyát elég csak a mély vízbe dobni, és máris megtanult úszni. Nos, ez korántsem fedi a valóságot, bár a képesség minden kutyában megvan.

Azonban vannak olyan fajták, melyek alkatuk miatt nem jó úszók, ilyenek például a mopszok és a bulldogok, melyek rövid lábaikkal nem tudnak úgy tempózni és az orruk is gyorsan megtelik vízzel. Ezeket a fajtákat is hozzá lehet szoktatni ugyan a vízhez, de vannak olyan kutyafajták, melyek igazi vízimádók. Mint amilyen a spanyol és a portugál vízi kutya, de a labradorok és a golden retieverek is szeretik a vizet.

A kutyáknál is fontos, hogy minél fiatalabb korban hozzászokjanak a vízhez és hogy az úszás pozitív élmény legyen számukra, tehát ne az életükért való küzdelemnek éljék meg. Ehhez pedig nem árt pár alapszabályt betartani.

Az úszás egészségügyi előnyei

Az úszás igen pozitív hatásokat gyakorol az ebek egészségére is, a fizikai állapotuk javul, az ízületeik egészségesebbek lesznek. A kutyák is teljes testükkel részt vesznek a mozgásban, az aktivitás pedig az úszás teljes időtartama alatt fennáll, így az idősebb kutyák számára is igen hasznos az úszás, valamint a műtét utáni lábadozást is segíti. Sok kutya imád úszni, számukra a vízben töltött idő csupa szórakozás, azonban emellett több pozitív hatás is tapasztalható.

Az úszás izmot épít, miközben kíméli az ízületeket, a mozgás révén a kutya állóképessége javul, túlsúlyos kutyák esetében segíti a fogyást, hisz ez a típusú mozgás is kalóriát éget. Az úszás erősíti az ebek szív- és érrendszerét, és az idősebb kutyák számára is egy kényelmes megoldás, tovább maradnak aktívak, akik rendszeresen úsznak.

Az idősebb és túlsúlyos kutyák számára különösen azért ajánlott az úszás, mert a víz felfelé irányuló ereje miatt könnyebb lesz a mozgás, a vízben csökken az izmok és ízületek terhelése. A fenti esetekben mindig kérjük ki állatorvosunk véleményét is az úszóedzések megkezdése előtt.

Kezdetben érdemes olyan helyet választani, ahol a gazdi együtt tud úszni a kutyával, ahol van sekély rész, akár egy medencében is. Az úszáshoz nincs szükség pórázra vagy hámra, azonban egy úszómellénynek igen nagy hasznát vehetjük. Figyeljünk arra, hogy mennyit bír a kutyánk, a kezdők pár perc alatt kimerülhetnek, vegyük észre ennek tüneteit.

Vízhőmérséklet és a plusz motiváció

Szabad vizek esetében ellenőrizzük az áramlást és a víz hőmérséklete is fontos. A túl hideg víz megterheli a szervezet, és figyeljünk arra is, hogy a kutya rendszeresen pihenjen, a nagy melegben tegye ezt árnyékban. Úszás előtt két órával már ne adjunk enni a kutyának, ezzel megelőzhetjük a gyomorcsavarodást. Soha ne kényszerítsük a kutyát úszásra, ami jutalomfalattal nem megy, azt ne erőltessük, ilyen esetben nagy hasznunkra lehet egy tapasztalt tréner.

Plusz motiváció lehet az úszásnál a játék, amivel változatossá tehetjük az úszást, dobáljunk labdát vagy más játékot, azonban mindenképp tartsuk szem előtt a kutya általános fizikai állapotát, mielőtt a végletekig hajszolnánk.

Bejegyzések

Nyelvtanulás turistaként

Sokan azért ódzkodnak a külföldi nyaralástól, mert nem ismernek idegen nyelveket és úgy érzik, hogy

További bejegyzések

Az internet szerepe a turizmusban

2023. május 1.|

A turisztikai ipar dinamikus fejlődésében igen nagy szerepe van az internetnek. Azok az idők már elmúltak, amikor a nyaralás megtervezéséhez egy utazási irodát kellett felkeresni és az utazási programunk megtervezésekor szóbeli ajánlásokra kellett hagyatkozni.

A legjobb wellness szolgáltatásokat kínáló helyek Magyarországon

2023. február 21.|

Egy wellness hotel számos lehetőséget kínál a pihenésre, feltöltődésre és se szeri, se száma azoknak a szállodáknak, melyek ilyen szolgáltatásokat kínálnak. Ma már szinte alig találunk olyan szállodát, ahol ne lenne medence, jakuzzi vagy szauna,