Ennyit kell szaunázni sportolás után, hogy egészségesebbek legyünk

2022. szeptember 8.Blog 1181 szó6 perc olvasási idő
FőoldalEnnyit kell szaunázni sportolás után, hogy egészségesebbek legyünk

Ennyit kell szaunázni sportolás után, hogy egészségesebbek legyünk

A rendszeresen sportoló és hetente több alkalommal szaunázó embereknél most már bizonyítottan javul a szív- és érrendszer, emellett megelőzhető vele a betegségek kialakulása.

Túl sok adat azonban egyelőre nincsen arról, hogy pontosan mit is jelent ez a valóságban. Éppen ezért vetették össze ezek hatásait egy klinikai vizsgálat során, amiből most sok minden kiderült.

Infraszauna: Az infraszauna egy olyan berendezés, eszköz, mely infrasugarak segítségével, közvetlenül a testet tudja melegíteni úgy, hogy közben a környezeti hőmérséklet alacsony tud maradni, a hagyományos szaunával szemben. Így tulajdonképpen az egész testet belülről melegíti kifelé, az izzadás pedig jelentős.

Mennyi az ajánlott testmozgás heti szinten?

A fizikai aktivitással és a rendszeres testmozgással kapcsolatos kutatások tökéletesen bemutatják, hogy a tevékenységek milyen hatással vannak a betegségek megelőzésére. A jelenlegi ajánlások szerint, egy felnőtt embernek heti 150-300 perc közepes intenzitású sportolásra vagy testmozgásra van szüksége. Ezt azonban a legjobb 3-5 alkalomra elosztani, hogy hatásos legyen az eredmény. Érdemes továbbá kiegészíteni hetente 2x erősítő gyakorlatokkal, hogy izmot tudjunk építeni.

Egyre többen egészítik ki ezt rendszeres szaunázással, amelynek egészségügyi előnyei még nem teljesen ismertek, annak ellenére, hogy a világon egyre többen alkalmazzák a módszert. Kimutatták azonban, hogy ezt testmozgással kombinálva igen jó eredményeket értek el mind a kerékpárosok, mind a futók, mind pedig a szívelégtelenségben szenvedő betegek.

Milyen előnyei vannak a rendszeres mozgásnak és szaunázásnak?

Egy új, finn kutatásba 47 személyt vontak be, akik 40 és 58 év közöttiek, jelentősen elhízottak, ezért magas BMI-vel rendelkeznek (>30 kg/m2), továbbá alacsony aktivitású életet élők, akik közt dohányosok is előfordultak. Tehát szándékosan olyanokat, aki kifejezetten egészségtelen életmódot folytatnak. Őket rendszeres testedzésre és sportolás után 15 perc szaunára kérték 8 héten át. Elsősorban a vérnyomást és a kardiorespiratorikus eredményeket (CRF, vagy közismertebb nevén VO2max) nézték, ezt követően a zsírtömeg és a koleszterinszint mérésére került sor.

3 csoport lett kialakítva:

  • 1. csoport: Akik sportoltak és utána mentek szaunázni.
  • 2. csoport: Akik csak sportoltak és nem szaunáztak.
  • 3. kontroll csoport: Akik semmit nem csináltak.

Táblázat forrása: euphorie.hu

A táblázatban kerekített értékek találhatók a következő egységekben megadva: VO2max: ml/kg/perc, Vérnyomás: mmHg, Zsírtömeg: kg, koleszterin: mmol/l

A legnagyobb változást a VO2max-ban és a zsírtömegben lehetett tapasztalni, viszont a vérnyomásban nem volt különösen nagy eltérés a korábbiakhoz képest, a koleszterinszint pedig vegyes képet mutatott.

A VO2max-ról tudjuk, hogy minél fittebb valaki, minél többet sportol (megfelelő, egészséges életmód mellett), az értéke annál magasabb. Átlagosnak a 45 ml/kg/perc értéket szokás megjelölni, férfiaknál. Egy átlagos férfi versenyzőnél ez lehet 70, de egy világbajnok futónak akár 90 feletti is lehet. Érdekességként megemlítendő, hogy egy lónak lehet 180, míg egy szibériai kutyának akár 240 is (forrás: wikipedia)

A fenti táblázatban nem meglepő, hogy átlag alatti értékeket látunk, hiszen passzív életmódot folytató embereken tesztelték. A kutatásból viszont látszik, hogy már egy kisebb mozgás is emeli az értéket (29 > 32), ha viszont ezt szaunázás kíséri, akkor akár 6 értékkel is növekedhet a VO2max.

A vérnyomás tekintetében elmondhatjuk, hogy mindhárom csoportnál nagyjából átlagos értékeket láthatunk, mely nem változott a kísérlet során sem, legalább is jelentős eltérés nem volt tapasztalható.

A zsírtömeg a teljes testsúlyra vetített átlagos értéket mutatja, tehát azt, hogy hány kg zsírt tartalmazott 1-1 ember. Ennek változása jól látható. Míg a kontroll csoportnál nem meglepő módon nem mutatkozott eltérés, addig a sportot űzőknél igen – 1.5 kg-ot csökkent -, a sportot űző és azt követően szaunázóknál pedig már 1.9 kg csökkenést láthatunk.

A koleszterinszint változásának érdekessége, hogy a csak sportoló egyéneknél emelkedett az érték – bár a mértéke alapján inkább hibaszázalékon belül van -, az 1-es csoportnál viszont 5.2-ről 4.9-re csökkent. A kontroll csoportnál a változás szintén elenyésző, inkább változatlannak tekintendő.

A kutatásból konklúzióként tehát kiderült, hogy a rendszeres testmozgás hatással volt a VO2max-ra és a testösszetételre (testzsírszázalék) azoknál a felnőtteknél, akik hajlamosak a szív és érrendszeri betegségekre. Összességében az is elmondható, hogy az adatok alapján a szaunázás nem csak tökéletesen kiegészíti a testmozgást végzők életét, hanem javítja is a test által felvehető és szállítható oxigén mennyiségének arányát, valamint csökkenti a testzsírszázalékot a koleszterinnel együtt.

Várható eredmények hosszabb távon

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Az említett kutatási eredményekkel alátámasztott adatokból az derült ki, hogy hetente 150 perc közepes intenzitású testmozgás és az azt követő 15 perc szaunázás elegendő ahhoz, hogy az egészségügyi állapotunk javuljon. A sportolás hosszú távú előnyei megalapozottak, kimutatták, hogy javítja a testösszetételt és a CRF értéket. Emellett kiderült, hogy az aerob mozgásformák előtt végzett erősítő edzés hatására, nagyobb lesz a szervezet energiafelhasználása.

Ez pedig hosszabb távon zsírtömeg-csökkenéshez vezet. A szaunázás továbbá felpörgeti a vérkeringést és az anyagcserét, megizzaszt, így a méreganyagok is könnyebben távozhatnak az emberi szervezetből.

Szaunázni viszont nemcsak a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára előnyös, hanem a rendszeresen sportolóknak. A leghatásosabb azonban az, ha a kettőt összekapcsoljuk, így mindegyikből ki lehet hozni a maximumot.

Forrás: physiology.org

Bejegyzések

További bejegyzések

Amiért érdemes biztosítást kötni egy külföldi nyaralás előtt

2023. szeptember 19.|

Egy hosszabb nyaralás előtt rengeteg teendő áll előttünk, főleg akkor, ha külföldre megyünk. A szállás kiválasztása, és lefoglalása is időbe telik, és a bőröndök bepakolásánál is nagyon oda kell figyelnünk, hogy semmi fontos dolog ne

Előregyártott házak – tele a világ gyönyörű épületekkel

2023. június 18.|

Legyen akár kicsi, akár nagy, akár klasszikus, akár modern és minimalista, legyen akár városban, vagy egy kis tengerparti faluban – szerte a világban találunk igazán különleges előregyártott házakat. Rugalmas, kényelmes megoldást kínálnak ezek a házak,

Nyelvtanulás turistaként

2023. május 4.|

Sokan azért ódzkodnak a külföldi nyaralástól, mert nem ismernek idegen nyelveket és úgy érzik, hogy ez kényelmetlenségeket okozna egy idegen országban. Nyelvet tanulni soha nem késő, vallják a szakemberek. Egy új nyelv elsajátítása számos előnnyel